top of page

Blogs

In 4 stappen jouw droomkeuken: het succesrecept

Of je nu een bestaand of een nieuw huis hebt, het ontwerpen van een nieuwe keuken is geen eenvoudige klus. Want wat voor keuken past het beste bij jouw huis? Maar ook niet geheel onbelangrijk: wat voor keuken past het beste bij jou? Irene van @wonenbijmijthuis schreef een succesrecept met daarin 4 ingrediënten om van jouw keuken een droomkeuken te maken. In deze blog lees je stap voor stap hoe je jouw ideale keuken kunt realiseren. Zo wordt het een stuk makkelijker en ook leuker om een keuken te kiezen en kan het niet misgaan!


Keuken - keukenontwerp @wonenbijmijthuis - Washplate Interior
@wonenbijmijthuis

Marie Kondo en het keuken-opruim-gen

Voor iedereen is de perfecte keuken anders. Zo kennen we allemaal wel een keukenprins(es) die uitgebreid kookt en met het grootste gemak een vijfgangendiner op tafel zet. Dan is er niets leuker dan een open keuken waarbij je contact met je gasten hebt. Als je niets met koken hebt, het liefst een eenpansgerecht maakt of afhaalt en het meer om de looks dan de functie gaat, dan past een ‘showroom’keuken veel beter. Zoveel mensen zoveel wensen.



Hier is de zoektocht naar onze ideale keuken onlangs weer gestart. Ik neem jullie mee in onze plannen, uitdagingen en aanpak. Gelukkig ben ik gezegend met een eigen keukenprins. Helaas mist hij wel het ‘opruim-gen’ en ziet de keuken er na die tijd als een waar slagveld uit. Op zich geen probleem, maar wel als je met je eigen ‘Marie Kondo’ getrouwd bent. Onze droom is dus een woonkeuken die afgesloten kan worden. Zo kunnen we heerlijk koken en tafelen, maar hoef ik vanaf de bank niet naar alle zooi te kijken.

Met deze vier ingrediënten kan jouw droomkeuken niet mislukken:


1. Maak een moodboard

Keuken - keukenontwerp @wonenbijmijthuis - Washplate Interior
@wonenbijmijthuis

Start met een moodboard waarop je alle keukens die je mooi vindt een plekje geeft. Pinterest is ideaal om dit soort plaatjes te verzamelen. Kijk vervolgens wat alle keukens met elkaar gemeen hebben. Kies je vooral voor witte of gekleurde keukens? Ben je dol op hout of toch liever niet? Staat er vaak een kookeiland op je ‘pins’. Zorg dat je de beste plaatjes en sfeerbeelden uitkiest en daar een moodboard van maakt. Dit helpt je ook tijdens je zoektocht en geeft een interieurbouwer direct een goed beeld van wat je zoekt.


2. Bepaal de benodigde opbergruimte

Keuken - keukenontwerp @wonenbijmijthuis - Washplate Interior
@wonenbijmijthuis

Voldoende opbergruimte is echt een must. Hoe fijn is het als alle keukenspullen een vaste plek hebben. Dat niet alles op en over elkaar ligt, maar je kunt zien wat waar staat. Kijk eens kritisch naar de keukenspullen die je hebt. Heb je echt alles nodig? Wanneer heb je iets voor het laatst gebruikt? En ga dan tellen hoeveel ruimte je denkt nodig te hebben. Onze huidige keuken telt slechts vijf keukenkastjes en twee bovenkastjes. Vooraf had ik nooit gedacht dat het zou passen, maar dat doet het echt. De helft van de pannen uit ons vorige huis gebruikten we sowieso nooit. En in lades kun je zoveel meer kwijt dan op een plank. Je kunt er in ieder geval veel meer in zien en makkelijker bij komen.





3. Denk na over de werkbladruimte

Keuken - keukenontwerp @wonenbijmijthuis - Washplate Interior
@wonenbijmijthuis

Je kunt nooit genoeg werkbladruimte hebben. Denk niet alleen aan nu, maar ook aan de toekomst. Ben je alleen, zijn jullie samen, verwacht je kleine bakprins(es)jes? Ga ook na of je zelf een keukenprins(es) bent of meer van de snelle maaltijden. Hier in huis hebben we een mooie match. Mijn eigen keukenprins houdt van koken en wil dan het liefst alle ruimte hebben om heerlijk los te kunnen gaan. Mijn keukenstyling is hem een doorn in het oog en die gaat tijdens zijn koken dan ook linea recta de keuken uit. Voordeel is wel dat ik heerlijk te eten krijg. Aan de andere kant zien we de keuken vaker dan alleen tijdens het koken en dan vind ik een gezellig aangeklede keuken ook belangrijk. Als je de ruimte hebt, dan kun je ervoor zorgen dat je en je keuken leuk kunt aankleden en voldoende vrije werkbladruimte overhoudt. We hebben zelf momenteel wat beperkter de ruimte, dus koos ik ervoor om alle styling heel functioneel te houden zodat het ook voor en tijdens het koken gebruikt kan worden. Zo sla je twee vliegen in een klap. Alhoewel je die laatste natuurlijk niet in je keuken wilt zien ;-)


4. Kies bewust de materialen

Keuken - keukenontwerp @wonenbijmijthuis - Washplate Interior
@wonenbijmijthuis

Het leukste vind ik het kiezen van de materialen. Wat vind je het mooiste, wat is het meest praktisch, welk prijskaartje hangt eraan? Dat maakt het ook zo lastig. Zo vind ik een betonnen aanrechtblad echt heel mooi, maar zal ik er nooit voor kiezen. Een keuken mag leven, maar mijn aanrechtblad wil ik wel graag schoonhouden. Geen kringen of vlekken die er nooooit meer uitgaan. Hetzelfde geldt voor een zwarte keuken. Je krijgt niet voor niets anderhalf miljoen hits als je ‘zwarte keuken schoonmaken’ googelt. Kies met je hart, maar denk wel na met je hoofd.

Het fijnste is als je van alle materialen een staaltje kunt krijgen zodat je ook kunt zien hoe alles bij jou thuis uitkomt. Hoe het licht erop valt en of de kleur dan nog steeds zo is als je voor ogen had.



Wie maakt de keuken: zelfgemaakt of liever kant-en-klaar?

Jaren geleden was er niemand uit de grensstreek die een keuken in Nederland kocht. In Duitsland kocht je een keuken voor de helft van het geld. Helaas is die tijd voorbij. Het verschil is inmiddels nihil. Dan blijft de keuze of je naar een keukenzaak gaat, een interieurbouwer of het grootste Zweedse warenhuis. Het voordeel van een keukenzaak is dat ze hierin gespecialiseerd zijn. Ze doen niets anders dan het verkopen en plaatsen van keukens. Waarom zou je dan toch voor een interieurbouwer kiezen? Ze zijn experts in maatwerk, niets is te gek en het wordt een uniek ontwerp. Jouw eigen keuken, die nergens anders staat. Vaak hoor je dat maatwerk veel duurder is, maar mijn ervaring is dat dat in de praktijk niet zo hoeft te zijn. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om je keuken zelf in elkaar te (laten) zetten. Onze laatste keuken had een mooie Zweedse naam. We hadden het nog nooit gedaan, maar dachten dat we het wel zouden kunnen. En dat bleek ook zo. Het bespaarde veel geld, maar kostte ook heel veel tijd. In ons geval hadden we geen keuze want in de lockdown was er niemand anders die snel een keuken kon leveren. We kijken er met veel plezier op terug. Het binnenwerk van de keuken is echt perfect, maar qua deurtjes en blad zou ik de volgende keer toch wat anders kiezen. En zelfs daar is een oplossing voor. Er is een hele markt die daarop inspringt. Die de basiskeuken van de Zweedse gigant pimpt met andere deurtjes en bladen.


Keuken - keukenontwerp @wonenbijmijthuis - Washplate Interior
@wonenbijmijthuis

Uiteraard blijft alles een kwestie van smaak en budget. En die twee gaan nou eenmaal graag de strijd met elkaar aan. Vandaar dat we voor ons nieuwe huis nog even wikken en wegen of we zelf aan de slag gaan of toch liever aanschuiven. Het moodboard en ontwerp zijn gelukkig al klaar.

Zo zie je maar weer: het succesrecept voor je keuken stel je zelf samen!


Moodboard keuken @wonenbijmijthuis - Washplate Interior
Moodboard toekomstige keuken @wonenbijmijthuis

Keukenontwerp @wonenbijmijthuis - Washplate Interior
Render keukenontwerp @wonenbijmijthuis

Keukenontwerp @wonenbijmijthuis - Washplate Interior
Render keukenontwerp @wonenbijmijthuis

Dankjewel Irene, voor het schrijven van dit superhandige succesrecept vol ingrediënten om een prachtige keuken te realiseren!

Ben jij benieuwd naar het nieuwe huis inclusief de nieuwe droomkeuken van Irene? Volg haar dan op @wonenbijmijthuis


Heb je nog vragen? Stel ze gerust in een reactie hieronder. Leuk als je laat weten wat je van deze blog vindt.


Wil je deze blog graag nog een keer terugvinden en bewaren ter inspiratie? Pin de blog via het Pinterest-icoontje op de afbeelding en je kan hem altijd teruglezen via jouw Pinterest bord.



bottom of page