top of page

Blogs

DIY: Maak je eigen zandbak

De tijd van de ouderwetse ontsierende knalblauwe schelp in je tuin is natuurlijk al lang voorbij, nu onze tuin steeds meer een verlengstuk van de woonkamer wordt, willen we natuurlijk het liefst dat ook het kinderspeelgoed matcht bij de tuin. Laura van @frametheweekend maakte deze hippe zandbak samen met haar vader. Een superleuk DIY-project dat extra leuk is als je samen aan de slag wilt gaan! In deze gastblog lees je hoe je deze zandbak zelf kan maken en wat je hiervoor nodig hebt.Tekst: Laura van Rens
Fotografie: Joyce Vloet

DIY zandbak Laura van Rens - Blog Washplate Interior

Meet Laura!

Ik ben Laura van Rens, samen met mijn vriend Kay kocht ik in 2013 het vrijstaande huis (letterlijk) aan de overkant van de straat. Het vrijstaande jaren '60 huis ligt in het centrum van Gennep en had jaren leeg gestaan, het had een flinke update nodig. Het meeste kluswerk deden we zelf, na 9 maanden waren we zo ver dat we konden verhuizen. Inmiddels een dochter (Louise, 6 jaar) en zoon (Mathieu, 2 jaar) rijker wonen we hier nu met z'n 4-tjes. Vorig jaar zijn we gestart met de realisatie van een uitbouw. Deze uitbouw geeft ons meer ruimte: een halletje aan de achterkant, prachtige houten puien en een speelhoek voor de kinderen. We zijn al een heel eind, maar af is het nog niet. We moeten de tuin weer opnieuw aanpakken en binnen moeten nog veel punten op de I.


Wie is @frametheweekend?

Mijn Instagramnaam is @frametheweekend. De naam gaat vooral over een gevoel, namelijk het weekendgevoel, die dagen dat je een tandje zachter mag lopen en er tijd is voor dingen die je mooi en fijn vindt. Mijn Instagram is dus mijn weekendgevoel vastgelegd in beeld. Instagram geeft een kijkje in de keuken bij ons thuis. Ik post graag foto's van ons huis en interieur. Interieur is altijd al een grote passie van mij geweest. Regelmatig geef ik vrienden en familie advies, het gaat dan om het maken van de juiste kleurkeuze, indeling van het huis of combinatie van meubels.


DIY zandbak Laura van Rens - Blog Washplate Interior

Klus je vaker?

Ik klus regelmatig. Vooral tijdens de verbouwing van het huis en het plaatsen van de aanbouw heb ik geholpen daar waar kon. Dit ging van sloopwerk tot afvoeren van puin en van het verven van de epoxyvloer. Ik ben absoluut niet vies van een kloddertje verf. Het meest blij ben ik met de zandbak die ik zelf gemaakt heb, de kinderen hebben er echt heel veel plezier van. De stortkoker voor de was is een praktische favoriet, ik bedacht hoe ik het graag wilde hebben en daarna heeft mijn vader het uitgevoerd. De was valt vanuit de badkamer zo de in de kast in de bijkeuken. Top!


Wat is je eerstvolgende project?

Poeh, momenteel zijn we bezig om de tuin weer op te knappen. Ik zou graag een tuinmuur willen stucen en hier met gipsblokken een bankje bij maken. Maar ik moet nog even kijken of dat het in het tuinontwerp past. Ook moet ik alle houten kozijnen, plinten en een paar deuren schilderen dit jaar, dat is een flinke klus.


Hoe kwam je op deze DIY zandbak?

Ik vond alle standaard zandbakken van slechte ‘’waaibomen’’ kwaliteit, dus zocht ik naar leuke alternatieven. Ik zag een soortgelijke zandbak voorbij komen bij de bouwmarkt, maar ik had toch wat andere wensen, daarom hebben we het ontwerp aangepast.

Ik maakte de zandbak samen met mijn vader en hij is een redelijk ervaren klusser. Een zandbak maken is

natuurlijk al erg leuk, maar samen iets maken met je paps (voor je kind en zijn kleinkind) maakt het wel extra bijzonder. Daarbij zijn papa en ik 2 handen op 1 buik en hebben we ontzettend veel lol gehad tijdens het maken van de zandbak. Het was me vast ook wel alleen gelukt maar dan had ik er waarschijnlijk een week over gedaan, haha.


DIY zandbak Laura van Rens - Blog Washplate Interior

Let's go!

Benodigde tijd: 1,5e dag
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Dit heb je nodig:

Voor de zandbak: 1x Betonplex 160x80x2 6x Balkjes 19x6,5x6,5 2x Plank zijkant zandbak 156x19x2 2x Plank kopse kant zandbak 80x19x2 1x Plank tussenschot 76x19x2 1x Plank tussenschot 62,5x19x2 2x Gewone wielen 12cm 2x Zwenkwielen 12cm

Voor de deksel groot: 2x Plank 117x19x2 6x Plank 80x2x19 1x Plank 80x2x6 (deze plank door midden gezaagd, deze pas als laatste op maat zagen, de breedte hangt af van de ruimte die je tussen de planken laat)

Voor de deksel klein: 2x Plank 33x19x2 2x Plank 80x2x19 Overig: Fijn schuurpapier Beits, ik gebruikte: Rambo pantserbeits tuinhout in de kleur leisteen grijs Zand Speelgoed


De stappen: 1. Laat al het materiaal in de bouwmarkt op maat zagen

2. Begin met het maken van de zandbak, begin met de rand. Schroef de uiterste twee balkjes aan het eind van de lange plank. Doe dit bij beide planken.

3. Schroef vanaf de balkjes vast aan de betonplex plaat, dit doe je vanaf de onderkant. Nu heb je de twee lange zijkanten staan.

4. Schroef nu de korte zijkanten vast aan de balkjes.

DIY zandbak Laura van Rens - Blog Washplate Interior

5. Leg de planken van de kleine deksel klaar, zorg dat je tussen de planken afstand houdt, wij gebruikte hiervoor een verfmengstokje.

6. Schroef de planken vast aan de twee plankjes van 33x19x2


7. Leg de deksel op de zandbak om zo te bepalen waar het tussenschot komt. De kleine deksel steunt op 2 balkjes en 1 plank, de grote deksel steunt op 4 balkjes.


8. Schroef de 2 balkjes vast aan de bodem van de zandbak (van onderaf) schroef voor extra stevigheid de rand ook vast aan deze balkjes.

DIY zandbak Laura van Rens - Blog Washplate Interior

9. Schroef de tussenschotplankjes aan deze balkjes vast.


10. Nu past de kleine deksel precies op het kleine vak van de zandbak

11. Leg de planken van de grote deksel klaar, gebruik weer de afstandhouder.

DIY zandbak Laura van Rens - Blog Washplate Interior

13. Schroef de planken vast aan de twee planken van 117x19x2

14. Draai de zandbak om en bevestig de wielen.


15. Schuur de zandbak op.

16. Beits of lak de zandbak af.

DIY zandbak Laura van Rens - Blog Washplate Interior

Vul hem met lekker veel zand en speelgoed! Succes!!


By Laura van Rens


Meer inspiratie opdoen bij Laura voor jouw interieur? Volg haar op @frametheweekend op Instagram.

Wil jij ook aan de slag gaan met het maken van deze toffe zandbak? Wij zijn super benieuwd naar het resultaat! Leuk als je jouw project met mij deelt via Instagram of een mailtje!Wat vond je van deze blog? Of heb je nog vragen over dit project? Laat het weten via een reactie.
Wil je deze blog graag nog een keer terugvinden en bewaren ter inspiratie? Pin de blog via het Pinterest-icoontje op de afbeelding en je kan hem altijd teruglezen via jouw Pinterest bord.1 comentario


Invitado
05 abr 2023

Wauw, ontzettend mooi! Ik wil deze zandbak ook graag gaan maken, maar was benieuwd welke soort hout je hebt gebruikt. Bedankt voor je uitleg!

Me gusta
bottom of page