top of page

Blogs

Dé tips voor jouw eigen tuinontwerp en tuinstyling

Een mooie tuin is meer dan alleen een plek om te ontspannen: het is een verlengstuk van je huis en een plek waar je kunt genieten van de natuur, de bloemetjes en de bijtjes. Tuinontwerp én tuinstyling zijn onmisbaar om een buitenruimte te creëren die past bij jouw stijl en wensen. Maar hoe kom je nou tot dat perfecte ontwerp? In deze blog geef ik je tips voor het ontwerpen en stylen van een droomtuin waar je elk seizoen van kan genieten!


Tips voor tuinontwerp en tuinstyling

Er zijn verschillende factoren waarmee je rekening moet houden bij het ontwerpen van je tuin, zoals de grootte en vorm van de ruimte, de blootstelling aan zonlicht en schaduw en de bodemgesteldheid. Maar daarnaast is het ook belangrijk om te bepalen wat voor jou belangrijk is als het om je tuin gaat. Wil je dat je tuin een verlengstuk wordt van je huis? Wil je dat het een plek is om te kunnen ontspannen, waar de kinderen kunnen spelen of je gezellig met vrienden samen kan eten? In deze blog deel ik een aantal tips die kunnen helpen om je eigen tuinontwerp te maken én tips voor de tuinstyling, want de kers op de taart mag natuurlijk niet vergeten worden :)


Ga direct naar...

Tuinontwerp

Begin met een plan

Analyseer de omgeving

Maak een moodboard

Selecteer planten en materialen

Kies de bestrating


Tuinstyling

Kleur

Meubilair

Decoratie

Verlichting



Begin met een plan Voordat je begint met het omwoelen van de grond en het planten van bloemen, is het belangrijk om een ​​indelingsplan te maken voor je tuin. Bedenk waar je de verschillende elementen van de tuin wilt plaatsen, zoals paden, terrassen, planten en waterpartijen. Een goed indelingsplan zorgt voor een logische stroom in de tuin en houdt rekening met de functie van elke ruimte. Bedenk hoe je de ruimte wilt gebruiken: wil je een plek om te ontspannen, te eten of te tuinieren? Moet je rekening houden met kinderen of huisdieren? Heel helpend is om een overzicht te maken met de elementen die belangrijk zijn in jouw toekomstige tuin. Voor ons was het belangrijk dat er ruimte was voor zonnige zithoeken, een trampoline voor de kinderen en mooie borders om mijn groene vinger-skills te verbeteren. Deze elementen moesten dus terugkomen in ons tuinontwerp.


Analyseer de omgeving Als je eenmaal een algemeen idee hebt van hoe je je tuin wilt gebruiken, is het tijd om de ligging van de tuin te bepalen en de omgeving te analyseren. Kijk welke zon- en schaduwplekken er zijn en welke planten het beste groeien in de omstandigheden. Onze tuin ligt op het zuiden en heeft daardoor de gehele dag zon. In de ochtend komt de zon alleen tegen de achterkant van het huis, links achterin de tuin is de de plek waar de zon het langst komt. Wij zijn heuse zonaanbidders, dus voor ons was het belangrijk dat er verschillende zithoeken in de tuin zouden zijn zodat we optimaal kunnen profiteren van de zon in de tuin. Hou jij minder van de zon, dan zijn schaduwplekken een must voor jouw tuin. Houd daarnaast ook rekening met de grondgesteldheid. Is de grond droog of vochtig? Is het zuur of alkalisch? Deze factoren hebben allemaal invloed op welke planten het beste zullen groeien in je tuin.

In de tuin van Nanda zie je verschillende elementen terug die zorgen dat het een fijne leefruimte is. Foto @nan.athome

Maak een moodboard

Als je een beeld hebt van de voor jou belangrijke elementen in je toekomstige tuin is het handig om een moodboard te maken. Dit kan je doen met behulp van Pinterest, waar je plaatjes kan opslaan die je aanspreken. Klik hier voor mijn tuinmoodboard op Pinterest. Ook kan je een moodboard maken met apps zoals Canva, of leef je uit met schaar en lijm door toffe plaatjes uit tijdschriften te knippen en op een groot vel te plakken. Een moodboard geeft direct een beeld van de sfeer, kleuren en stijl die je graag wilt.


Selecteer planten en materialen Het kiezen van de juiste planten en materialen is essentieel voor het creëren van een mooie en functionele tuin. Kies planten die passen bij de omstandigheden van de tuin en die genoeg ruimte hebben om te groeien. Kijk ook welke bloeitijden de verschillende planten hebben, zodat je het hele jaar door kleur in de tuin hebt. Wij wilden graag veel groenblijvende planten zodat het zicht op de tuin het hele jaar door mooi is. Grassen zie je ook veel terug in onze tuin. Deze kan je in de herfst en winter laten staan waardoor je tuin mooi vol blijft. Ook een groenblijvende haag zoals de Portugese Laurier zorgt voor een immer groene uitstraling van je tuin gedurende het hele jaar. Wil je meer lezen over onze plantenkeuze? Je leest het hier.

Op de foto: Iris, Sierui, Kattenkruid, Magnolia, Aster, Vedergras. Foto: @washplate

Door gebruik te maken van verschillende hoogtes, kleuren en vormen krijgt je tuin meer sfeer. Ook is het belangrijk om rekening te houden met zon- en schaduwplekken in je tuin, sommige planten doen het goed in de zon, en andere planten houden juist van schaduw. Heb je zelf geen groene vingers of weinig tijd om te tuinieren? Kies dan bewust voor planten die minder onderhoud nodig hebben. Bodembedekkers zoals de maagdenpalm of cacaodoppen zorgen ervoor dat je je niet druk hoeft te maken over onkruid.


Tip! Doe eens gek en ga eens voor organische borders. Dit brengt speelsheid in je tuin en breekt de overige strakke lijnen zoals een vlonder, schutting of hoekig meubilair.


Een organisch gevormde border zorgt voor speelsheid in je tuin. Foto: @tryfenah

Kies de bestrating

Naast planten zijn andere materialen zoals stenen, hout en metaal erg belangrijk in het ontwerp van de tuin. Elk materiaal heeft zijn eigen eigenschappen die bijdragen aan de sfeer van de tuin en die ook passen bij de stijl van je huis. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor robuuste, rustieke materialen voor een landelijke sfeer of meer strakke, moderne materialen voor een moderne tuin. Wij kozen voor een lichte tegel gecombineerd met split en een bamboe vlonder voor een warme, maar ook strakke uitstraling. Bamboe heeft als voordeel dat het een mooie bruingrijze tint behoudt en daarnaast enorm duurzaam is. Niet alleen fijn voor moedertje Aarde, maar ook voor de pinpas :) Daarnaast scheelt duurzaam materiaal ook qua onderhoud, óók weer fijn. Door de vlonder, maar ook door het splitsbasalt en de borders verdwijnt het regenwater niet in de hemelwaterafvoer, maar blijft het in de tuin. Hier profiteren de plantjes enorm van in de lente en zomer.

De gelaagde vlonder van Sonia geeft de tuin een prachtige, warme sfeer. Foto: @s.o.n.i.a.d

Let's skip to the best part: de tuinstyling!

Nadat je het ontwerp van je tuin hebt gepland en de planten en materialen hebt geselecteerd, is het tijd om te beginnen met het allerleukste onderdeel: de tuinstyling. Ik deel hieronder een aantal handige stylingtips en shoptips om je tuin het perfecte resultaat te geven.


Kleur

Kies een kleurenpalet dat past bij het beplantingsplan in je tuin. Ga je voor uitbundige, fleurige, contrasterende kleuren of juist voor meer ingetogen, neutrale tinten? Laat de kleuren terugkomen in accessoires in je tuin om een sfeervol totaalplaatje te maken. Neutrale tinten en natuurlijke materialen zorgen voor een rustig, zonnig sfeertje waardoor je direct in de vakantiemodus komt zodra de zon schijnt. Vrolijke, felle kleuren kunnen je tuin een ultiem zomers en zelfs meditteraanse sfeer geven zodat je je in Portugal waant zodra je de deur uit stapt. Maar ook zwarte en witte accenten kunnen prachtig staan in een weelderige, groene tuin dankzij het contrast.


Neutrale tinten brengen rust in de tuin. Foto: @tryfenah
Zwartwitte accenten vormen een prachtig contrast. Foto: @home.of.ivy

Meubilair

De gezellige sfeer in je tuin wordt voor een groot deel bepaald door het meubilair dat je kiest. Een fijne, comfortabele loungeset of chaisse longue nodigt uit om buiten lekker te ontspannen en haalt het binnengevoel naar buiten. Loungesets zijn er in vele soorten en maten en in allerlei kleuren verkrijgbaar. Handig om even te letten op de kussens: zijn deze weerbestendig of kan je ze bij koud of vochtig weer beter niet buiten laten liggen? Een complete tuin heeft ook een plekje voor een fijne eettafel met comfortabele stoelen voor die eindeloze avondjes bbq'en. De keuze is reuze, vooral online. Er zijn grote verschillen qua prijs, wat helaas ook soms ten koste gaat van de kwaliteit, dus lees je goed in in de reviews voordat je tuinmeubilair aanschaft.


Haal buiten naar binnen door een fijne zitplek te creëren. Foto: @washplate

Tip! Hout vereist onderhoud en verlengt de levensduur van je tuinmeubilair. Jaarlijks een schuur- en oliebeurt houdt je set mooi en beschermd de set tegen weersinvloeden. Hier gebruikten we dat moment om onze loungeset en eettafel gelijk een ander kleurtje te geven: donker noten past beter bij ons tuinontwerp en het oogt mooi warm!


Decoratie

Decoratie kan helpen om de sfeer van je tuin te versterken. Denk aan tuinmeubilair, plantenbakken en decoratieve elementen zoals beelden of fonteinen. Door de juiste decoratie te kiezen, kan je je tuinontwerp en tuinstyling personaliseren en je eigen stijl laten zien. Haal binnen naar buiten door je zithoek aan te kleden met mooie sierkussens en zachte plaids. Een buitenkleed geeft je zithoek ook direct een meer "binnengevoel". En wat dacht je van een mooie vaas met pluimen op de tuintafel?

Wissel strakke lijnen af met organische vormen, bijvoorbeeld in de accessoires of bloempotten.


Accessoires maken het tuinplaatje compleet. Foto: @s.o.n.i.a.d

Misschien zijn deze opties iets voor jou?




Verlichting

Verlichting is onmisbaar in je tuin als je houdt van sfeer en warmte. Hoe gezellig is het als je op een warme zomeravond in je tuin kunt zitten met om je heen fijn licht. Een lichtslinger met lampionnetjes of lampjes brengt instant sfeer, maar waarom zou je niet een toffe lamp buiten ophangen? Met behulp van grondspots kan je bepaalde items in je tuin letterlijk in de spotlights zetten. Ik vind het altijd erg sfeervol staan als de blaadjes van onze blauwe regen bij de zithoek in de avond oplichten. Wij gebruiken in de tuin vooral solarlampen, dit bespaart een hoop energie en de lampjes gaan vanzelf uit als het weer licht wordt. Zelf vind ik de warm-witte variant het mooiste licht geven.


Zwoele zomeravondjes worden extra fijn dankzij sfeervolle verlichting. Foto: @washplate

Misschien zijn deze opties iets voor jou?




Meer tuininspiratie:

@nan.athome
@nan.athome
@s.o.n.i.a.d
@home.of.ivy

@home.of.ivy
@washplate

Met deze tips heb je binnen een handomdraai jouw tuinontwerp klaar en kan jij volgend jaar genieten van jouw mooi gestylde droomtuin! Heeft deze blog jou geïnspireerd om aan de slag te gaan met jouw tuin? Hopelijk hebben de tips jou geholpen om een prachtig tuinontwerp te maken en straks af te maken een sfeervolle tuinstyling!

Ik vind het superleuk als je het resultaat met me deelt via de mail of via Instagram!


Kijk voor meer prachtige tuininspiratie bij @nan.athome, @s.o.n.i.a.d, @home.of.ivy en @tryfenah.






Deze blog bevat affiliate links. Als jij via deze link iets koopt, dan ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niks. Dankzij deze commissie kan ik in de toekomst meer blogs maken voor mijn website.



bottom of page