top of page

Blogs

DIY: Maak je eigen muurelement


Wil jij nou ook graag wat meer rust in je interieur creëren? Is die tv-kast met deurtjes en vakken een doorn in je oog? En zou je graag een plek in je woonruimte willen waar je je mooie pronkstukken kwijt kan? Maak dan zelf dit gave muurelement! Het past in elke interieur, of je nou van scandivanisch, japandi, vintage, hotel chic, industrial of soft minimalism houdt.. In deze blog lees je alles over de stappen en de benodigdheden.The idea

Al een tijdje borrelde en sudderde het. Dan keek ik naar de tv-kast, een zelfgemaakte creatie van Ikeakastjes met een blad er op, ooit leuk maar nu een doorn in het oog. Ik keek en keek en keek, maar hoe lang en indringend ik de kast maar aankeek, de kastjes bleven hetzelfde. En toen ineens was het daar, hét Idee met hoofdletter I. Onze lange woonkamer heeft een meubel nodig dat haar lengte benadrukt, één die het grote zwarte monster er boven iets minder doet overtreffen, één die de eyecatcher van het huis wordt: rustig en elegant, stoer en robuust. Het moest een geheel worden met de muur en een pronkplek bieden voor mooie accessoires, maar ook een functionele manier om stekkers en kastjes weg te werken die nu het totaalplaatje ontsieren. Uniek en niet te ingewikkeld, want ik moest het zelf kunnen maken. Low-budget maar met een high-effect!


The plan

De volgende stap was het op papier zetten van het idee dat ik in mijn hoofd had, zodat het kon worden gerealiseerd. De eerste tekeningen rolden er prima uit, want het plaatje had ik helder voor ogen. Maar toen kwam het minder leuke, maar wel essentiële onderdeel: de maten. Laat dit nu net niet mijn sterkste kant zijn. Maar toch, met veel gereken en gepuzzel lukte het om een passende berekening te maken. Allereerst voor het eerste deel van het meubel, want zoals je op de schets ziet wordt het project nog vervolgd..
The making of..

Nu de maten op papier stonden kon ik beginnen met het bestellen van het hout. Een eenvoudige tool op de website van opmaatzagen.nl helpt je om precies het juiste materiaal en de maten te kiezen. En heel fijn, je ziet door het voorbeeld ook direct of het klopt wat je hebt ingevoerd, inclusief verstekranden! Ik koos voor verstekranden omdat ik zo min mogelijk naden wilden zien op het meubel. Binnen twee weken had ik al het benodigde materiaal in huis en kon ik gelijk beginnen!En als ik zeg ‘gelijk beginnen’ dan bedoel ik ook écht gelijk beginnen, want geduld is niet mijn meest sterke kant. Alleen de vuren balken moest ik nog op maat zagen, dus na een quick check van alle maten ben ik gaan meten en zagen. Vervolgens kon ik het binnenframe gaan bouwen, een precies klusje, want als het scheef zou worden, passen de platen niet goed op het frame. En daarnaast is het natuurlijk ook wel fijn als het element stevig is, want dit wordt naast een mooie pronkplek een ideaal zitplekje voor de kids. Het element bestaat uit twee delen die ik aan elkaar vastgemaakt heb. Nadat beiden binnenframes aan elkaar zaten konden de MDF-platen er op vastgemaakt worden. Een feestje, want het paste precies, en op de twee middennaden na was er geen enkele naad zichtbaar dankzij de verstekranden. Alle schroefgaten en de middennaden heb ik met houtvuller geplamuurd en glad geschuurd, zodat deze niet meer zichtbaar zijn.Voor een goede hechting heb ik het meubel behandeld met voorstrijk, en daarna in dezelfde tint als de muur geverfd (Urban Taupe van Flexa).


Wat heb je nodig?

Heb ik je op een idee gebracht, en wil je dit meubel nu ook zelf maken? Hier staan de aanvullende benodigdheden van het muurelement dat ik gemaakt heb. Wil je het element anders (bijvoorbeeld rechts tegen een muur), kijk dan even of je de verstekranden van de zijdes nog moet aanpassen.

 • Schroeven

 • Gereedschap

 • Houtvuller om de schroefgaten te dichten

 • Schuurpapier

 • Voorstrijkmiddel

 • Verf

Rechthoek165,0 x 35,0 cm

Rechthoek165,0 x 35,0 cm

Vierkant35,0 x 35,0 cm


HOW TO

Het maken van een strak TV-meubel hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Je moet er wel even de tijd voor nemen.

 1. Bepaal de maten van het element. Ik heb een lengte van 360 cm, een hoogte en diepte van 35 cm aangehouden.

 2. Bestel de MDF-platen. Wil je net als ik een naadloos element? Laat de platen dan verstek zagen (boven naar beneden). Ik heb op de achterzijde en de linkerzijde van het element geen platen, omdat deze tegen de muur aan komen.

 3. Bereken de maten van de balken van het binnenframe en zaag alles op maat. Houd hierbij rekening met de verstekranden van de platen, zodat je frame binnen de verstekranden van de platen past. Je maakt twee keer een frame, die je straks aan elkaar vast maakt.

 4. Boor de schroefgaten in het frame voor. Schroef het frame in elkaar. Gebruik een winkelhaak en waterpas zodat je frame haaks en recht is. Als het eerste frame af is maak je er nog eentje.

 5. Schroef de beide frames aan elkaar met grote schroeven.

 6. Schroef de MDF-platen op de beide frames. Draai de schroeven net iets dieper in de plaat.

 7. Vul de schroefgaten en de middennaden met houtvuller en schuur deze vlak.

 8. Behandel het element met voorstrijkmiddel.

 9. Verwijder de plinten naast en achter het element.

 10. Plaats het element tegen de muur aan, zorg dat bijvoorbeeld de tv-kabels goed in het meubel zitten, en kit het af. Verf de kitranden mee

 11. Verf het element in dezelfde kleur als je muur. Voor een betonlookeffect: verf met een blokkwast en maak X-bewegingen met de kwast om de verf uit de strijken.

 12. Als alles af is komt het allerleukste: STYLE IT!Before

AfterLeuk als je in een reactie laat weten wat je van dit project vindt :)


Ga jij ook aan de slag met dit project? Laat het weten via een mailtje of deel je project op Instagram en tag @washplate, wie weet deel ik jouw project wel op mijn pagina.Wil je deze blog graag nog een keer terugvinden en bewaren ter inspiratie? Pin de blog via het Pinterest-icoontje op de afbeelding en je kan hem altijd teruglezen via jouw Pinterest bord.


7 Comments


Guest
May 06, 2023

Heel gaaf! Ik ben alleen benieuwd hoe het meubel er nu van binnen uitziet? En hoe werken de “deuren”? Of gebruik je hem niet voor opberging 🫣?

Like

Guest
Jan 23, 2023

Ik ben echt voornemens om dit televisiemeubel te maken, maar ook ik loop tegen het frame aan. Hoe ga ik dit realiseren?

Like
Washplate Interior
Washplate Interior
Feb 22, 2023
Replying to

Super leuk! Zou je mij een mailtje kunnen sturen? Dan leg ik het uit :)

Like

Guest
Jul 22, 2022

Gaaf! Ik vraag me alleen af hoe je de frame maakt.. daar kom ik niet helemaal uit, hihi.😳

Like
Washplate Interior
Washplate Interior
Feb 22, 2023
Replying to

Sorry, ik lees je reactie nu pas. Je mag me een mailtje sturen, dan leg ik het uit :)

Like

Guest
Jun 02, 2022

Heel tof! Ik wil dit ook wel gaan proberen! Wat ik mij alleen afvraag, waar heb jij nu de kastjes staan van de tv ontvanger 😊

Like
Washplate Interior
Washplate Interior
Jun 02, 2022
Replying to

Thanks! Wat super leuk! Het muurelement is hol en het kastje werkt op Bluetooth, het ligt dus in het muurelement :)

Like
bottom of page