top of page

Blogs

DIY: Maak je eigen reliëf schilderij

Je ziet ze al een poosje voorbij komen op de socials, maar ze blijven gewoon mooi: de reliëf schilderijen met een prachtige baklijst er om heen. Je kunt deze wall-art kant en klaar kopen, maar ben je een beetje creabea dan maak je het reliëf schilderij gewoon zelf. Dit is een super leuk en niet al te moeilijk DIY-project waarmee je je interieur een toffe touch-up geeft! In deze blog laat ik je zien hoe je zo'n 3D-schilderij kunt maken en wat je hiervoor nodig hebt.


DIY Reliëf schilderij - Blog Washplate Interior

Al vele malen zag ik het voorbij komen op Pinterest en Instagram: het reliëf schilderij met baklijst. In verschillende formaten, verschillende kleuren, maar ook verschillende vormen. Een reliëf schilderij is een écht piece of art: het geeft de ruimte meer sfeer, straalt rust uit en ziet er natuurlijk super crafty uit. De smalle baklijst die iets buiten het schilderij uitsteekt geeft het schilderij een stijlvolle uitstraling. Een musthave voor ons interieur dus! Zou ik dit ook zelf kunnen maken? Al vele anderen gingen mij voor, dus dit moest mij toch ook lukken!


In de garage vond ik een paar restanten underlayment dat ik voor het project kon gebruiken. Underlayment heeft in tegenstelling tot MDF of foamboard een houtstructuur, dit vond ik juist wel mooi. Wil je dit liever niet, dan kan je kiezen voor een gladde plaat (zie benodigdheden). Ook stonden er nog genoeg restjes verf om de schilderijen mee te verven, dus alleen de latten moest ik nog aanschaffen voor de baklijst. Ideaal! Dus heb jij ook nog een restje hout in de schuur liggen en houtlijm in huis? Dan ben je bijna klaar voor dit project!


Let's start!

Tijdsduur: 3 dagen inclusief droogtijd

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld


Wat heb je nodig?

Klik op de links om direct de benodigdheden op je lijstje te zetten

- Plaatmateriaal (bijv MDF of underlayment) of foamboard. 4x een stuk van 40x100cm is voldoende voor twee schilderijen van 40x100 cm

- Sterke houtlijm (voor foamboard heb je andere lijm nodig)

- Schuurpapier

- Decoupeerzaag

- Rolmaat

- Potlood

- Verf


Voor de baklijst:

- Vuren schaaflat 7 x 27 x 270 (ik gebruikte drie stuks voor twee schilderijen van 40 x 100 cm

- Eventueel olie of beits om het hout te kleuren in een warme bruine tint


How to


1. Zaag de twee delen op maat

DIY Reliëf schilderij - Blog Washplate Interior

Ik maakte twee platen van 40 x 100 cm. Bepaal welke vormen je wilt gebruiken en waar je ze wilt plaatsen. Je kunt net als ik kiezen voor een asymmetrisch patroon, maar een symmetrisch patroon waarbij het patroon van het ene schilderij het spiegelbeeld van het andere schilderij is kan ook heel mooi zijn. Ik heb gewerkt met twee lagen, maar een derde laag is ook een leuke optie. Teken alle vormen af op het overige hout, deze ga je straks uitzagen. Vind je het handig om een mal te gebruiken, dan kan je het patroon eerst op papier tekenen en uitknippen. Met name bij een symmetrisch patroon is dit erg handig.


2. Teken de vormen af op het overige hout

DIY reliëf schilderij Washplate Interior

Een cirkel kan je maken door een touwtje aan de ene kant te bevestigen aan een punaise en aan de andere kant aan een potlood. De punaise prik je vast in het midden van de cirkel. Vervolgens teken je een cirkel. Een bakvorm, kom of vaas werkt ook goed voor kleinere cirkels en met een ovenschaal maak je makkelijk een rechthoek met afgeronde hoeken.


3. Zaag alle delen uit en schuur de randen mooi glad

DIY reliëf schilderij Washplate Interior

Leg de stukken op de juiste plek op de ondergrond. Je kan er nu nog wat mee schuiven als je wilt.


5. Lijm alle delen vast

DIY reliëf schilderij Washplate Interior

Lijm alle delen vast met sterke houtlijm en gebruik klemmen om het hout te fixeren. Laat het goed drogen.


6. Kitten en verven

DIY reliëf schilderij Washplate Interior

Kit de randen van de vormen zodat je hier geen kieren meer ziet tussen de vormen en de onderplaat. Verf, als de kit droog is, je schilderij in een mooie kleur. Ik koos de kleur Mulberry van Finnpaints. Wil je graag meer structuur, doe dan een lepeltje Baking Soda door de verf voordat je gaat verven. Je krijgt dan een korrelig, betonachtig effect.


7. Zaag de latten in verstek

DIY reliëf schilderij Washplate Interior

Zaag de schaaflatten op maat in verstek op de dunne, kopse kant van de lat. Als je wilt, kan je de latten nog een kleurtje geven. Ik wilde de latten graag een mooie bruine kleur geven, voor een mooi contrast met de kleur van het schilderij. Ik koos voor speciale olie voor hout van Finnpaints. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om de latten dezelfde kleur te geven als het schilderij. Dit staat mooi rustig.


8. Lijm de latten vast op het schilderij

DIY reliëf schilderij Washplate Interior

Lijm de latten met sterke houtlijm vast op het schilderij. Denk er aan dat je de lijm op de onderste helft van de rand doet, zodat je de lijm straks niet ziet aan de binnenzijde van de baklijst. Deze steekt namelijk een beetje uit rond het schilderij. Fixeer de latten totdat de lijm droog is door er iets zwaars tegen aan en eventueel ook bovenop te zetten. Vaak zijn smalle latten niet helemaal recht. Je wilt natuurlijk geen kromme of scheve lijst :)


That's it! Hang je schilderijen op die ene mooie muur zodat jouw piece of art een écht statement maken in de ruimte!


Veel succes!The Result

DIY reliëf schilderij Washplate Interior

DIY reliëf schilderij Washplate Interior

DIY Reliëf schilderij - Blog Washplate Interior

En nu jij!

Wil jij ook aan de slag gaan met het maken van een reliëf schilderij? Ik ben erg benieuwd naar het resultaat. Leuk als je jouw project met mij deelt via Instagram of een mailtje!


Meer voorbeelden en ideeën zien? Kijk eens bij Studio Zodiac, zij maakte ook een prachtige tweeluik van reliëf schilderijen en gaf deze een extra gaaf effect door te spelen met de kleuren op de muur en de schilderijen. En zie je dit DIY-project toch echt niet zitten? Je kan hem natuurlijk ook gewoon kopen.

Wat vind je bijvoorbeeld van deze of deze prachtige schilderijen van HK Living?Wat vond je van deze blog of heb je nog vragen over dit project? Laat het hieronder weten in een reactie.


Wil je deze blog graag nog een keer terugvinden en bewaren ter inspiratie? Pin de blog via het Pinterest-icoontje op de afbeelding en je kan hem altijd teruglezen via jouw Pinterest bord.Deze blog bevat affiliate links. Als jij via deze link iets koopt, dan ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niks. Dankzij deze commissie kan ik in de toekomst meer blogs maken voor mijn website.


6 Comments


micsfacebook2018
Jan 17, 2023

Wat een super leuke creatie. Ik ga hem zeker bewaren. Ik ben ook benieuwd naar de kleur olie die je hebt gebruikt van Finnpaints. Maar ik ben ook benieuwd naar de naam van de kleur die je op de muur hebt achter de kunstwerken. Ik had het je al eens gevraagd maar ik kan je antwoord niet meer terug vinden. Mijn complimenten hoor!!!


Like
Washplate Interior
Washplate Interior
Jan 17, 2023
Replying to

Dankjewel voor je lieve berichtje, heel leuk!

Wat tof dat je de schilderijen ook misschien gaat maken! De kleur olie op de lijsten is Karhu, en de kleur op de muur is Shawl, allebei van Finnpaints. Stuur je een fotootje als je de lijsten ook hebt gemaakt? Vind ik leuk 🤗


Fijne avond!

Like

Guest
Jan 15, 2023

Wat een mooie schilderijen! Hier ga ik mee aan de slag. Toevallig krijg ik binnenkort dezelfde bank en de kleuren zijn ook exact wat ik zoek. Bedankt voor de inspiratie!

Like
Washplate Interior
Washplate Interior
Jan 17, 2023
Replying to

Wat leuk, heel tof dat je deze ook gaat maken! Ben benieuwd naar het resultaat, stuur je een foto? :)


Groetjes Floor

Like

Guest
Oct 02, 2022

Het ziet er heel erg mooi uit. Ik wil binnenkort ook een poging wagen. Welke kleur olie heb je gebruikt van Finnpaints? Mvg, Kim

Like
Washplate Interior
Washplate Interior
Jan 17, 2023
Replying to

Hi! Wat super leuk! Dit is de kleur Karhu van Finnpaints (gebruikt voor de lijsten). Veel succes met het project!


Groetjes Floor

Like
bottom of page