top of page

Blogs

DIY: Maak je eigen vakkenkast

Je hebt hem vast al eens ergens gespot: de vakkenkast. Een prachtige kast waar je al je scandinavische/ soft minimalistische/ industrial chic of bij een andere interieurstijl passende accessoires in kunt stallen. Vaak zijn deze kasten op maat gemaakt en daardoor bijzonder prijzig. Maar ook wel heel mooi.. Dus hoe fijn is het als je deze kast zélf kan maken? Ik spotte dit DIY-project op de socials en gaf er een eigen draai aan. In deze blog neem ik je mee in mijn keuzes en loods ik je aan de hand van een stappenplan door dit toffe low-budget project heen zodat je zelf aan de slag kunt. En natuurlijk deel ik een paar stylingtips waarmee je jouw vakkenkast helemaal af kan maken!


Vakkenkast DIY - washplate interior

Meet Billy

Voor dit project gebruikte ik de befaamde Billy kasten van Ikea. Deze zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten, waardoor je helemaal los kunt gaan met jouw eigen vakkenkast. Niet alleen de diepte, breedte en hoogte van de kast varieert, maar ook de kleur. Ik wilde graag een anders-dan-anders vakkenkast, dus ik ging voor de variant in bruin essenfineer. Eigenlijk alleen maar omdat ik de achterwand in deze kleur wilde. Qua diepte koos is voor de ondiepe kast van 28cm diep, zodat hij op ons muurelement past, maar er bestaat ook een iets dikkere Billy, die is 40cm diep.


Nog meer keuzes

De volgende keuze die gemaakt moest worden was het aantal vakken dat ik in de kast wilde. Normaal gesproken heeft deze Billy 5 vakken, maar ik wilde de vakken laten verspringen qua grootte, dus ik heb er 1 legplank uit gehaald. Ook wilde ik graag dikke planken, dus ik heb extra planken besteld zodat alle planken een dikke, dubbele plank zouden worden. Ik kocht witte planken, omdat deze goedkoper zijn en ik ze toch zou verven. Toch fijn om een beetje rekening te houden met de portemonnee aangezien ik nog meer leuke plannen op mijn lijstje heb staan :)

DIY Vakkenkast Ikea Hack Billy - Washplate Interior
Vakkenkast Billy

How to?

Moeilijkheidsgraad:

Gemiddeld


Benodigde tijd:

Door de droogtijd van de plamuur, lijm en verf neemt dit project meerdere dagen in beslag. De losse stappen kosten vaak maar 30 min tot een uurtje tijd.


Benodigdheden:

2 Billy kasten

4 extra planken (zelfde breedte en dieptemaat als de Billy kast)

MDF platen 18mm

2 Meubelpanelen in de grootte van de zijkant van de kast

Houtlijm

Lijmklemmen

Kit voor naden en kieren

Plamuur/ gaatjesvuller

Plamuurmes

Schuurpapier

Afplaktape

Verf + verfbenodigdheden


Stappen:

1. Zet beide kasten in elkaar. Zet de planken op de gewenste hoogte. Ik koos dus voor een verdeling van grote en kleinere vakken. Op de onderste plank na zijn alle planken dubbel. De bovenste plank (bovenkant van de kast) wilde ik ook graag dikker, daar heb ik een extra plank tegen aan geschroefd vanaf de onderkant.

Lijm alle planken aan elkaar vast, zo recht mogelijk.


Vakkenkast Billy DIY project Washplate Interior
De verdeling van de vakken

2. Vul alle gaatjes en naden van de planken met gaatjesvuller en een plamuurmes en schuur alles zodra het droog is. Maak daarna de kast stofvrij met een natte doek.

Tip: Monteer de beide kasten pas op het laatst aan elkaar, zo is de kast zo lang mogelijk nog goed te tillen en kan je bijvoorbeeld buiten het meeste schuur- en schilderwerk doen.


DIY Vakkenkast Ikea Hack Billy - Washplate Interior
Plamuur alle gaatjes en naden en schuur deze nadien

3. De onderkant van de Billy boekenkast is wat dieper dan de zijkanten van de kast. Wil je dit niet zien, dan kan je een stuk MDF op maat zagen en hier op plakken. Weer even de naden dichtmaken en dan is de kast aan de onderkant ook mooi afgewerkt, dit oogt rustiger.DIY Vakkenkast Ikea Hack Billy - Washplate Interior
Op maat gezaagd MDF om de ruimte onderaan de kast te vullen

4. Ik wilde de kast tot het plafond laten doorlopen en geen open ruimte boven de kast. Van MDF zaagde ik een soort koof met dezelfde breedte als beide kasten naast elkaar. De hoogte van de koof is de ruimte die overblijft tussen de kast en het plafond. Ook hier geldt weer: werk de naden af voor een super strak resultaat :)


5. Als je net als ik de achterwand in essenhoutkleur wilt behouden plak je de randen van de achterwand af met schilderstape voordat je gaat verven. Daarna kan aan de slag met de kwast! Ik gebruikte dezelfde kleur als het muurelement en de muur: Urban Taupe van Flexa. Omdat het hout is koos ik voor de lakvariant, extra mat. Na twee lagen is de verf mooi dekkend.


DIY Vakkenkast Ikea Hack Billy - Washplate Interior
Verf de kast in een tint die je mooi vindt

6. Monteer de meubelpanelen aan beide zijkanten. Dit kan je met houtlijm doen, maar ook met schroeven die je iets laat verzinken. Als je deze gaten weer vult met gatenvuller en goed schuurt dan zie je dit later niet meer. Ook de naden tussen het meubelpaneel en de zijkant van de kast vul je met vulmiddel en werk je netjes af met een nat plamuurmes.


7. Monteer de kasten aan elkaar, zet ze op de plek waar je de kast graag wilt hebben en plaats vervolgens de koof bovenop de kast. Nu kan je alle laatste naden afwerken en vervolgens schuren.


DIY vakkenkast Ikea Billy Washplate Interior
Plaats de koof op de vakkenkast

8. Verf vervolgens ook het meubelpaneel en de laatste naden die je geplamuurd hebt zodat het één mooi geheel wordt.DIY Vakkenkast Ikea hack Billy - Washplate Interior

De vakkenkast vormt nu één geheel met het muurelement


Style it!

Nu je vakkenkast helemaal af is kan je beginnen met het allerleukste gedeelte: De styling! Style je kast zoals jij het graag wilt, maar onthoud: less is more! Zet in elk vak niet meer dan 1 groter item of 2 á 3 kleinere items anders lijkt het al gauw rommelig. Het leuke is dat je steeds weer kunt variëren en veranderen, waardoor je kast een andere look krijgt. Omdat het een beetje gevaarlijk is om een kaars in de kast te plaatsen heb ik deze en deze Led-kaarsen gebruikt. De Led-kaarsen zijn niet van echt te onderscheiden door het flakkerende, warme licht. Wel leuk als je kast nog een tijdje kan blijven staan toch ;) Een dikke tip dus voor jouw vakkenkast!


DIY vakkenkast - Washplate Interior
Met behang op de achterwand krijgt de vakkenkast een extra toffe uitstraling

* Extra tip: monteer spotjes in de kast voor een extra chique look!

* Nog een extra tip: wil je een deurtje in je kast? Ook deze zijn verkrijgbaar bij de Billy kast :)

* Het muurelement waarop de kast staat is ook een DIY, deze vind je hier.

* De zelfgemaakte vakkenkast van @styleandsugar is ook supergaaf! Zij maakte hem met verlichting en in één kleur. Sowieso een dikke tip om haar te volgen, Greet heeft een prachtig interieur en deelt veel fijne interieurtips!


Veel succes!Ga jij aan de slag met deze kast? Ik ben erg benieuwd naar het resultaat! Als je jouw project deelt op Instagram en mij tagt deel ik hem graag met mijn volgers!


Wat vond je van deze blog of heb je nog vragen over dit project? Laat het weten in een reactie hieronder.Wil je deze blog graag nog een keer terugvinden en bewaren ter inspiratie? Pin de blog via het Pinterest-icoontje op de afbeelding en je kan hem altijd teruglezen via jouw Pinterest bord.Deze blog bevat affiliate links. Als jij via deze link iets koopt, dan ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niks. Dankzij deze commissie kan ik in de toekomst meer blogs maken voor mijn website.

9 Comments


Newar Bakhtyar
Newar Bakhtyar
Jan 02

Hi! Could you please tell me what is the furniture below that your put the billy on? thanks

Like
Washplate Interior
Washplate Interior
Jan 02
Replying to

Hi! This is also a DIY, you can find it in the other blog (muurelement) :)

Like

mcreitsma
Apr 02, 2023

Deze blijft zo mooi, ben steeds aan het zoeken waar ik hem hier zou willen/kunnen.☺️ liefs Marianne (lifeby.mary)

Like
floor
Apr 04, 2023
Replying to

Ah wat leuk om te horen, dankjewel! Hij zou bij jullie vast heel mooi staan! Bij de televisie, of in het midden van de kamer als hoge kast?


Liefs Floor

Like

Guest
Dec 27, 2022

Hai , super leuk dit! Ik ga dit denk ik wel maken. Hoe heb je het bevestigt aan de muur? En waar komt je gouden wandlampje vandaan?


Like
Washplate Interior
Washplate Interior
Jan 17, 2023
Replying to

Het gouden lampje is van Lampenlicht.nl trouwens :)

Like

Guest
Jun 07, 2022

Hai, ik snap de meubelpanelen niet helemaal. De zijkanten van de kast zijn zo mooi afgewerkt, toch? Wat voegen de meubelpanelen toe? Verder mooie kast! Ik ga er ook mee aan de slag :D

Like
Washplate Interior
Washplate Interior
Jun 27, 2022
Replying to

Hi! Ik heb je reactie even gemist :) De bedoeling is dat alle wanden van de kast even dik worden voor een mooier effect :) Dus net zo dik als de planken en het midden van de kast. Je kan er natuurlijk voor kiezen om dit niet te doen, maar ik vind het zelf mooi als het één geheel is. Super leuk dat je hem ook gaat maken! Stuur je me een foto van het resultaat? :)


Groetjes Floor

Like
bottom of page