top of page

Blogs

Tuininspiratie: maak van je tuin een droomtuin

De blaadjes beginnen van de bomen te vallen, de dauw staat 's morgens weer op het gras.. Dat betekent dat het tijd is om de tuin weer klaar te maken voor de herfst, maar ook om tuinplannen te maken voor het volgende lente- en zomerseizoen! Wij gaven onze tuin dit voorjaar een complete make-over. Niet alleen om het mooier te maken, maar ook omdat onze tuin hard toe was aan wat vernieuwing en verbetering. Loop jij ook tegen afwateringsproblemen aan? Of kom je niet uit het ideale ontwerp voor jouw kleine tot middelgrote tuin? In deze blog neem ik je mee in het gehele proces, van ontwerp tot de aanleg van de tuin.Troubles in paradise

Ieder jaar opnieuw kan ik zó genieten van het moment dat ik de deuren weer open kan gooien en ik op mijn blote voeten mijn rondje door de tuin kan maken. Kijken naar de eerste alliums die hun groen boven de aarde uit laten steken, de eerste felgroene knopjes die aan de Krent ontspringen, de vogeltjes die druk heen en weer fladderen en fluiten om hun nestjes te prepareren. Dit jaar was het helaas anders. Door de fikse regenbuien stonden deze blote voetjes in een enorme plas water, die zich over drie kwart van onze tuin had verspreid. De na de bouw aangelegde drainage kon de hoeveelheid water niet aan en ook de enorme leemlaag onder de grond van onze nieuwbouwwijk hielp niet om het water goed af te voeren. Nu kunnen de plantjes wel een beetje tegen natte voetjes, maar als dit een paar keer gebeurt en lang blijft staan vinden ze het minder fijn. Eenmaal weer droog en wel zat ons zelfaangelegde gras vol klavers en paardenbloemen en de bladeren van de beukenhaag hadden zwarte plekken en mos in het gras achtergelaten. Troubles in paradise dus. Dit moest anders, maar hoe?


Tuin Hoveniersbedrijf Marco Bakker - Blog Washplate Interior
De situatie voorafgaand aan de make-over

Ons moodboard

Alhoewel we zelf inmiddels aardig groene vingers hebben en goed weten wat we mooi vinden kwamen we er zelf niet goed uit hoe we onze tuinproblemen konden verhelpen. Daarnaast wilden we ook graag een andere, meer sfeervolle indeling van de tuin. De rechterzijde van de tuin was nu een doorn in het oog, met alleen maar gras en schutting. We gingen om de tafel met Hoveniersbedrijf Marco Bakker om hen mee te laten denken over de mogelijkheden van onze tuinrenovatie. We bespraken de problemen in onze tuin, maar ook onze wensen. Want doordat we inmiddels zes jaar hebben kunnen genieten van onze eerste tuin wisten we goed wat de fijne plekken in onze tuin zijn. Ik maakte een moodboard voor de tuin waarin zachtgrijze, beige en warme bruine tinten leidend waren. Ik wilde graag een instant zomergevoel in onze tuin creëren, of het nou regenachtig is of er een hittegolf heerst, summer it is!

Aan de hand van mijn moodboard en mijn Pinterest inspiratiebord maakte de hovenier een eerste ontwerp, waarin onze wensen verwerkt zijn én rekening gehouden is met de features van onze tuin.


Tuin Hoveniersbedrijf Marco Bakker - Blog Washplate Interior
Moodboard @washplate

Onze wensen

Voor ons was het belangrijk dat allereerst de waterproblemen verholpen konden worden, maar daarnaast wilden we dat onze tuin een verlengstuk van onze woonkamer zou worden. Een tuin waar je de hele dag kunt vertoeven, kunt chillen, samen eten en de kinderen kunnen spelen. Daarnaast wilden we als echte zonaanbidders heel graag ons zonneterras aan de achterzijde van onze tuin behouden. Ook stond een groot terras aan huis hoog op ons wensenlijstje. Onze wensen werden door Hoveniersbedrijf Marco Bakker omgezet in een eerste ontwerp. In het ontwerp is rekening gehouden met de vorm van onze tuin, door meer gebruik te maken van de breedte van de tuin en zo ook de rechterzijde meer uitstraling te geven. Daarnaast vormen zichtlijnen een belangrijk uitgangspunt voor het tuinontwerp.


Tuin Hoveniersbedrijf Marco Bakker - Blog Washplate Interior
Het eerste ontwerp diende als basis voor onze nieuwe tuin

Bestrating

De keuze voor een bamboehouten vlonder was al snel gemaakt. Ik was meteen verliefd op de warme donkerbruine tint van het hout, die na verloop van tijd meer vergrijsd. Bamboe is daarnaast een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief voor hardhout. Omdat bamboe supersnel groeit is er veel minder kans op ontbossing zoals bij hardhout het geval is. Goed voor moedertje natuur dus!Als je iets in je hoofd hebt is het soms lastig om juist dát te vinden. Het feit dat de situatie in Oost-Europa en de hoge gasprijzen voor leveringsproblemen zorgde maakte het niet makkelijker om de juiste tegel te vinden die helemaal in ons plan paste. We kozen voor een lichtgrijze betontegel met een vleugje beige: de Ceramica Robusto Ultra Gare Sand. Deze tegel is kras-, vlek- en zuurbestendig en niet glad, allemaal belangrijke factoren bij het kiezen voor een tegel. Om de staptegels heen wilden we mooi split in een zachte beige tint. De Yellow Sun split past heel mooi bij de tegels die we gekozen hebben en ook bij de kleur van de vlonder.

Tuin Hoveniersbedrijf Marco Bakker - Blog Washplate Interior
Het moodboard komt goed terug in de bestrating

Verlichtingsplan

Bij een mooie tuin hoort natuurlijk ook een goed verlichtingsplan, want je wilt niet alleen verlichting omdat het praktisch is, maar ook omdat het sfeerverhogend is en juist de mooiste items in je tuin letterlijk in de schijnwerpers zet. Voor echte gadgetfreaks als wij zijn moest dit natuurlijk SMART-verlichting zijn, zodat we de verlichting net als binnen via de Google Home-app en met onze stem kunnen bedienen. De Innr-ligthning spots kregen een plek in onze tuin en zijn op elke manier te schakelen zodat je op de juiste plekken verlichting hebt.Beplantingsplan

Een volgende stap in het ontwerpproces is het maken van een beplantingsplan. Voor ons was het heel belangrijk dat we een wintergroene en onderhoudsvriendelijke tuin zouden krijgen. We wilden zowel in de zomer als in de winter kunnen genieten van een mooie, groene tuin zonder doorkijk. Een mooie groene tuin met paarse en roze bloeiers stond op ons wensenlijstje als het op de beplanting aan kwam. Hoveniersbedrijf Marco Bakker heeft veel kennis van planten en dat was terug te zien in het beplantingsplan. Superleuk om zo mooie nieuwe planten te ontdekken die goed bij ons idee passen. Er is in het beplantingsplan rekening gehouden met de bloeitijd van de planten, de lengte en de grootte van de planten en natuurlijk ook de mate van zonlicht die de plant nodig heeft (of juist niet).


Tuin Hoveniersbedrijf Marco Bakker - Blog Washplate Interior
Beplantingsplan Hoveniersbedrijf Marco Bakker

Tuin Hoveniersbedrijf Marco Bakker - Blog Washplate Interior
Deze planten komen terug in onze tuin

The result

Inmiddels hebben we al een hele zomer kunnen genieten van onze fijne nieuwe tuin. De plantjes groeien als kool waardoor de tuin steeds groener wordt. We kunnen niet wachten tot alles mooi in bloei is volgend seizoen! We zijn erg blij met de zichtlijnen in de tuin, die gevormd worden door het brede pad met staptegels en de staande palen naast het pad. Vanuit het huis geeft dit een fijne uitkijk. De bamboe vlonder geeft een vakantiegevoel zodra we de deur open doen en op onze blote voeten naar buiten stappen. Ook zijn we erg blij met de kleuren van de tuin, deze sluiten mooi aan bij de kleuren in ons interieur waardoor de tuin echt een verlengstuk van onze woonkamer is geworden. Onze tuin biedt nu alles om van 's morgens vroeg tot 's avonds laat buiten te leven op mooie dagen, we love it :) In de toekomst zal er nog een mooie overkapping in de tuin komen zodra de kinderen uitgespeeld zijn op de trampoline.


Tuin Hoveniersbedrijf Marco Bakker - Blog Washplate Interior
After
Tuin Hoveniersbedrijf Marco Bakker - Blog Washplate Interior
De pergola zorgt voor een sfeervolle zonnehoek

Ik ben super benieuwd wat je van de tuin vindt! In een reactie hier onder kan je natuurlijk ook je vragen stellen over onze of je eigen tuin :)


  • Wil je nog meer van onze nieuwe tuin en onze keuzes zien? Kijk dan op mijn Instagram waar ik regelmatig foto's en video's deel van onze tuin met handige tips en tricks.

  • Zit jij ook met vervelende tuinproblemen, kom je niet goed uit de indeling van de tuin of loop je vast in de honderden keuzes aan planten? Hoveniersbedrijf Marco Bakker denkt graag met je mee. Via de site kan je een vrijblijvende afspraak maken.

  • Wil je meer handige tuintips lezen? Je leest het hier in deze blog van Innr Lightning.


Wil je deze blog graag nog een keer terugvinden en bewaren ter inspiratie? Pin de blog via het Pinterest-icoontje op de afbeelding en je kan hem altijd teruglezen via jouw Pinterest bord.


Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Hoveniersbedrijf Marco Bakker en Innr Lightning.

Comments


bottom of page