top of page

Blogs

Een vintage interieur oldschool? Niet met deze tips!

Terwijl je vroeger gruwelde van die oude, muffe meubels bij je opa en oma zou je ze het liefst nu stiekem in je kofferbak willen gooien om in je eigen woonkamer te laten shinen. Vintage is helemaal hip en happening, ook in je interieur! In deze gastblog vertelt Maxime, een echte vintagelover en Marktplaats-speurneus, alles over haar interieur én geeft ze superhandige shoptips zodat ook jij de echte vintage eyecatchers kunt vinden voor in jouw huis. Veel leesplezier!


Maxime - blog vintage interieur - Washplate Interior

Even voorstellen

Hi! Ik ben Maxime, 29 jaar oud en ik woon samen met mijn vriend en twee katten in het centrum van Rotterdam. We wonen nu drie jaar in een dubbele bovenwoning waarin (op de walk-in closet na ;)) geen muurtje wit is gebleven. Door de kleuren maar vooral door de unieke vintage en tweedehands items die ons interieur eigen maken, is het een heerlijke unieke plek geworden!


Als kind was ik al erg creatief en had ik zelf de regie over mijn outfits én de inrichting van mijn slaapkamer. Ik heb altijd een hele sterke eigen mening gehad, ben érg kritisch op wat ik koop (ik krijg de kriebels van veel spullen in huis) en ik koop het liefst dingen die maar weinig andere mensen hebben. Daarnaast ben ik natuurlijk dol op kleur maar ben ik wel erg specifiek in hoe ik kleur het liefst toepas. Als we het over prints hebben ben ik bijvoorbeeld vooral van de abstracte, strakkere en geometrische prints en minder van de bloemetjes en freubeltjes. Hier komt ook meteen de knipoog naar een mid-century modern interieur om de hoek kijken; de stijl die het meest te herkennen is in mijn interieur. En gezien we inmiddels bijna in 2023 leven en niet meer in de jaren 60 tot 80 van de vorige eeuw, is vintage en tweedehands shoppen een van mijn favoriete hobby's!


Interieur Maxime - blog Washplate Interior
Kleur, vormen en prints met een knipoog naar een mid-century interieur

Mijn favoriete vintage items in huis


1: de Ligne Roset Togo

Maxime - blog vintage interieur - Washplate Interior
De Ligne Roset Togo is mijn favoriete vintage item

Tegenwoordig worden items die een tweede leven krijgen al snel vintage genoemd. Maar wist je dat een item pas vintage is als het minimaal 25 jaar oud is? Alle andere items zijn dus simpelweg tweedehands. Dit maakt het wat mij betreft echter niet minder leuk! Veel vintage en tweedehands items die je terugvindt in mijn interieur hebben een verhaal, wat ook direct een stukje emotionele waarde voor mij met zich meebrengt. De oranje Ligne Roset Togo is mijn favoriete vintage item in huis. Niet alleen doordat het zo’n ontzettend mooi item is met ronde vormen in een ruimte met veel rechte lijnen, maar ook omdat het het allereerste item is dat we kochten voor het huis waar we nu wonen. Ik kocht de stoel bij Mariekke Vintage en ze kwam hem persoonlijk bezorgen. Eigenlijk zitten we er nooit op en is het inmiddels de favoriete (veel te dure!) slaapplek van onze katten. Hij staat er echter niet minder mooi om in de woonkamer!



2: de Orange Slice van Artifort

Maxime - blog vintage interieur - Washplate Interior
De Orange Slice van Artifort

Om nog even in de categorie stoelen te blijven: onze donkerblauwe Orange Slice van Artifort komt wel echt op de tweede plek van vintage favorieten in huis. De stoel is van mijn schoonouders geweest en heeft jarenlang met een versleten bekleding bij hen op de slaapkamer gestaan. Een jaar of twee geleden wilden ze hem weg doen en vroegen ze of iemand hem nog wilde hebben. Daar zegt niemand nee tegen toch?! We hebben hem opnieuw laten bekleden in een hele mooie donkerblauwe, velvet stof en sindsdien is deze parel een van de eerste items die je ziet als je bij ons binnenloopt. Een hele belangrijke bonus: hij zit echt heerlijk!







3: de kroonluchter van Marktplaats

Maxime - blog vintage interieur - Washplate Interior
De kroonluchter is een toffe marktplaatsvondst

Een andere favoriet in huis is de enorme vintage kroonluchter boven de eettafel. Weken had ik precies in mijn hoofd hoe een kroonluchter eruit moest zien. Ik vond hem op Marktplaats door ‘kroonluchter kristal’ te zoeken zonder beperking in afstand dus ik heb flink wat af gezocht. Toen we hem ophaalden belandden we in eerste instantie op een bosweg waar het adres niet leek te bestaan. We kwamen een boer tegen die ons verwees naar een kamp, waar we de kroonluchter in kwestie vonden. Hij ging mee in de auto en we reden zo voorzichtig mogelijk anderhalf uur terug naar Rotterdam. Hij maakte bij elke hobbel zo ontzettend veel lawaai, dat we dachten dat ´ie niet heel thuis zou komen. Maar niets is minder waar, hij hangt inmiddels al drie jaar mooi te zijn boven de eettafel!





Hoe voorkom je dat een interieur met vintage items ouderwets wordt?

Regelmatig krijg ik de vraag hoe ik met redelijk wat vintage items in mijn interieur toch een moderne uitstraling weet te behouden. Belangrijk hierbij is dat je bij de meubels en accessoires die je koopt en niet vintage zijn, gaat voor strakke, simpele lijnen en natuurlijke materialen. Denk bijvoorbeeld aan een grote modulaire bank met mooie wollen bekleding. Of een eikenhouten eettafel met hele simpele poten gecombineerd met stoelen met een rotan zitting. Natuurlijke materialen zijn vaak iets duurder, maar stralen doorgaans ook kwaliteit uit en gaan echt jaren mee. Zwarte lampen ten opzichte van bijvoorbeeld messing vind ik ook altijd een goede toevoeging om de sfeer in een interieur modern te houden.


Kijkend naar het shoppen van de juiste vintage items zonder dat het ouderwets wordt, is het heel belangrijk dat je goed op de staat van het item let. Is bijvoorbeeld de vulling van de zitting van een stoel nog in goede staat, of is deze helemaal doorgezakt? En is de stof nog netjes, of eigenlijk best versleten of vol vlekken? Ook let ik altijd op de printjes op items en kies ik liever voor effen kleuren met een mooie textuur of een heel rustige print in plaats van bijvoorbeeld een hele drukke bloemetjesprint. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een item dat je voor een goede prijs kunt scoren te restaureren of herstofferen. Dit is echter ook vrij prijzig, dus vaak is het de moeite waard om toch gewoon even verder te kijken. Als items er namelijk écht oud en versleten uitzien of de print erg ouderwets is doet dit ontzettend af aan de uitstraling van je interieur, en dat wil je natuurlijk niet!



Een ander punt dat ontzettend veel invloed heeft is natuurlijk kleur. In vintage items komen vaak warme kleuren terug zoals oranje, okergeel en groen. Ook de houtkleur van vintage kastjes die je in veel woonkamers terug ziet komen heeft vaak een hele warme ondertoon. Om deze items goed tot hun recht te laten komen kan je kiezen voor een neutrale kleur als hoofdkleur in je interieur. Denk hierbij aan een mooie wit- of beigetint op de muren waartegen je vintage items mooi afsteken. Als accentkleuren kan je er juist voor kiezen om hier en daar het oranje en okergeel bijvoorbeeld terug te laten komen. Hiermee benadruk je de vintage sfeer wat meer. Wat ik daarentegen juist graag doe om het geheel toch modern te houden, is kiezen voor een combinatie met modernere kleuren zoals lila en cobaltblauw. Oud en nieuw blijven zo mooi in balans en je interieur is beslist niet ouderwets!


Vintage en tweedehands shoppen: hoe wat en waar?

Hoe shop je nou vintage en tweedehands en belangrijker: hoe vind je de échte pareltjes? Tegenwoordig vind je online veel websites en Instagram accounts die zich specifiek richten op vintage en tweedehands items. Een aantal van mijn favoriete adresjes zijn bijvoorbeeld Fritz Vintage, Meutt, Decennia Design en Very Vintage Interior. Maar uiteindelijk shop ik toch de meeste items ‘gewoon’ via Marktplaats en lokale kringlopen. Oké en bij mijn opa en oma uit huis ;).


Kringlooptips

Wanneer je een kringloop binnenloopt is dit vaak ietwat overweldigend. Items waar ik zelf écht een zwak voor heb en dus altijd naar uitkijk tijdens het shoppen zijn lampenvoeten, vazen en boeken. En met boeken bedoel ik dan niet de oude romannetjes die in de hoek staan maar de grotere boeken die je vaak ergens onderin op een stapeltje vindt met een versleten papieren kaft er omheen. Haal die kaft er de volgende keer dat je ze ziet liggen eens af en je zult zien dat negen van de tien boeken eigenlijk supermooi zijn om als koffietafelboek op je salontafel of dressoir te leggen. Met betrekking tot vazen (oké, en potjes) zoek ik vooral naar mooi keramiek dat niet te glimmend is, vaak ook weer in natuurlijke tinten zoals bruin, beige en wit. Verwacht geen wanden vol met mooie items; als je er een of twee vindt tijdens een bezoekje heb je het al heel goed gedaan! Qua lampen is het de kunst om je niet te laten wegjagen door de versleten, ouderwetse kapjes die er vaak op zitten. Haal de kapjes eraf en je gaat naar huis met prachtige lampenvoeten van bijvoorbeeld hout, marmer of messing. Een nieuwe kap erop en de lamp past perfect in een modern interieur!


Marktplaatstips

Ik denk dat scrollen door Marktplaats wel mijn favoriete bezigheid is als ik lekker op de bank lig en even niets te doen heb. Inmiddels heb ik dus ook best wat tips & trucs verzameld die ik graag met jullie deel!


1. Zoek op rubriek en/of gebruik zo breed mogelijke zoektermen en scrollen maar! Het kost wat tijd maar zo heb je wel de meeste kans op pareltjes voor goede prijzen. Om het toch behapbaar te maken is het handig om te filteren op de condities ‘zo goed als nieuw’ en ‘gebruikt’. Zo filter je de webshops die nieuwe producten verkopen eruit en shop jij echt alleen tweedehands en vintage.


2. In het verlengde van de eerste tip is het ook erg handig te filteren op een bepaalde afstand vanaf jouw adres. Interieuritems zijn meestal vrij kwetsbaar en als je een groter item koopt zoals een stoel of kast, wil je deze natuurlijk ook even in het echt zien. Door te filteren op afstand hoef je geen complete wereldreis te maken als je verliefd bent geworden op een item.


3. Veel aanbieders van vintage items op marktplaats zijn eigenlijk ook online winkeltjes, maar dan dus op Marktplaats. Klik daarom altijd door naar alle advertenties van de verkoper. Zo kom je bij items terecht die je anders misschien nooit had gevonden waarbij de omschrijvingen vaak ook erg accuraat zijn.


4. Dit is denk ik mijn favoriete tip: like altijd de items die je mooi vindt, ook als je ze besluit niet te kopen. Marktplaats geeft je allereerst een melding als de advertentie van het item bijna verlopen is, wat betekent dat je het waarschijnlijk voor een lagere prijs kunt kopen. Daarnaast geeft Marktplaats je als de advertentie eenmaal verlopen is nieuwe suggesties die mogelijk aansluiten bij je interesses op basis van die advertentie. En dit is geweldig! Zo kom je soms ook weer bij pareltjes terecht die je anders nooit had gevonden.


5. Mocht je een specifiek item van een bepaald merk zoeken, zoek dan ook eens met een omschrijving van het item zonder de merknaam. Zo kocht ik recent een driedelige set Stoff Nagel kandelaren voor 23 euro. De advertentie kwam niet naar boven toen ik op ‘Stoff Nagel kandelaar’ zocht waarbij de prijs van elk element op minimaal 25 euro lag (een set van drie dus 75 euro), maar wel toen ik op ‘kandelaar zilver’ zocht.


6. Probeer de term ‘vintage’ te vermijden in je zoektermen. Mensen die de term ‘vintage’ gebruiken weten doorgaans dat hetgeen ze verkopen hip en gewild is en de prijzen zullen over het algemeen dan ook hoger liggen. Zoek bijvoorbeeld ‘oude kast Deens’ in plaats van ‘vintage Deens design kast’. Het is iets meer scroll-werk, maar waarschijnlijk met positief resultaat!


Ik hoop dat mijn tips & trucs je helpen en je het zelf na het lezen van dit artikel ook aandurft om meer vintage en tweedehands items in je interieur terug te laten komen. Ik leef zelf altijd bij de regel dat als je items koopt die jij écht mooi vindt, het uiteindelijk niet anders kan dan dat het een mooi geheel wordt. Speur dus naar items waarvan jouw hartje sneller gaat kloppen en trust the process!



Maxime - blog vintage interieur - Washplate Interior

Maxime - blog vintage interieur - Washplate Interior

Maxime - blog vintage interieur - Washplate Interior



Thanks voor deze leuke blog vol vintage inspiratie Maxime! Wil je nog meer zien van het interieur van Maxime, volg haar dan op Instagram.


Wat vond je van deze blog? Of wil je graag iets vragen? Laat het weten via een comment hieronder.



Wil je deze blog graag nog een keer terugvinden en bewaren ter inspiratie? Pin de blog via het Pinterest-icoontje op de afbeelding en je kan hem altijd teruglezen via jouw Pinterest bord.


bottom of page